Návod na výsev semen

Od Radka / 3. 12. 2017

Co vše budete k výsevu potřebovat?


V prvé řadě semínka, cedulky pro označení křížení + fix či propisku, destičku a ostrý nůž, kelímek nebo květináček se substrátem, špejli, pinzetu, plastový skleníček.

Nejprve je potřeba vybrat si nádobu, kam se budou semínka vysévat. Já používám buď průhledné plastové kelímky (3dcl), protože v nich jde poté vidět, když už mají malé semenáčky kořínky, případně se dají použít sadbovače. Pro výsev semínek používám výsevní substrát. Je možné ho namíchat např. s vermikulitem v poměru 1:3 (1 díl vermikulitu na 3 díly substrátu). Substrát si před výsevem navlhčím, abych nemusela zalívat čerstvě zasazená semínka a nevyplavila si je.

Semínka ibišku mají tvar podobný kapce vody. Semínko si položím na destičku, tak abych si ho mohla prstem přidržet za nejužší část a nejširší naopak seříznout.

Semínka můžete dopředu namočit do převařené vody na pár hodin nebo i přes noc, z počátku jsem také máčela, ale mám dobrou klíčivost i u nenamočených semen, takže jsem od toho postupně upustila.

Semínku se musí seříznout tvrdý obal, aby mohlo lehce vyklíčit, ale zároveň nepoškodit klíček, který se nachází právě ve spodní úzké části. K seříznutí používám ostrý roubovací nůž.


Takto vypadá po seříznutí krásné, zdravé a plné semínko, které má velkou šanci, že z něj vyroste semenáček.


Pohled na seříznuté semínko z boku.


Naopak tato semínka jsou buď prázdná, nebo shnilá, z těch už nic nevzejde.


V květináčku si vyhloubím špejlí důlek hluboký cca 1 cm. Plné a zdravé semínko si za pomocí pinzety zasadím do substrátu seříznutou stranou nahoru a zasypu substrátem.


Květináček si osadím cedulkou, na které mám uvedeno křížení (uvádí se v pořadí matka x otec), datum zasazení a hybridizéra (ten, kdo semínko vykřížil). Následně umístím do plastového skleníčku, který dám nad topení, aby měla semínka teplo odspodu a lépe klíčila.


Skleníček přikryji, aby měla semínka vlhko, a v pravidelných intervalech zalévám a větrám. Substrát nesmí být ani přemokřený (semínka by mohla uhnít), ale ani by neměl zcela vyschnout. Pokud budete semínka pravidelně kontrolovat, jestli nepotřebují zalít, zajistíte tím rovnou i větrání.