Roubování

Od Lenka / 17. 12. 2017

působů, jak roubovat ibišky je mnoho. Mně se nejvíce osvědčilo roubování do „V“, za kůru a roubování pomocí roubovacích kleští.

Způsob roubování vybírám podle toho, jak silnou mám podnož a jak silný je roub. Pro roubování do V a roubování s roubovacími kleštěmi potřebujete mít stejnou tloušťku roubu jako podnože, což vyžaduje velkou zásobu podnoží. U roubování za kůru je výhoda, že mohu na silnější podnož použít tenčí roub. Nikdy nedoporučuji použít slabší podnož než je roub.

Každý, kdo má s roubováním více zkušeností, Vám potvrdí, že základem pro roubování je mít kvalitní podnož. Co se odrůdy týče, nejvíce se mi osvědčila v České republice lehce dostupná a dobře kořenící i rostoucí odrůda „Briliant“.

V mých podmínkách (rostliny celoročně ve skleníku, kde jsou přes léto vysoké teploty a přes zimu kolem 15 stupňů) se mi jako podnož osvědčila také odrůda „Pride of Hankins“, na které rouby skvěle rostou, ale bohužel se mi nedaří kořenit. Naopak co se neosvědčilo je např. „Albo lacinatus“ (rostliny odchází po cca 3-5 letech), Swan lake (dobře koření, rychle sílí, ale roubované rostliny odchází na uhnití krčku).

Je potřeba, aby podnož měla kvalitní kořenový systém (lze poznat podle toho, že rostlina je v květináči pevná a nekýve se do všech světových stran), byla vitální a bez napadení škůdci. Rozhodně nedoporučuji roubovat na podnože zakoupené v obchodních řetězcích a květinářstvích. Jedná se o rostliny, které jsou nadopované retardérem růstu, který způsobuje, že rostlina má nahloučené, tmavé listy, hojně kvete, ale roste velmi pomalu a bohužel také velmi brzo odchází, navíc retardér se přenáší i do naroubované části, takže i tato roste velmi pomalu, a i když střihnete takový roub a přeroubujete na zdravou a silnou podnož, může mít rostlina problémy s přežitím.

Podnože se dají koupit ve vybraných zahradnictvích v ČR, které si je pěstují samy a nepoužívají retardéry růstu (např. zahradnictví v Buchlovicích, Laelia).

Mladé vitální podnože ideální pro roubování

Ideální dobou pro roubování je v našich podmínkách jaro (březen – květen), které je pro rostliny obdobím největšího vegetačního rozkvětu. Roubovat se dá vcelku bez větších potíží ještě i v létě (červen – červenec), v srpnu a září už je šance na uchycení cca 50:50 a přes zimu vůbec neroubuji, rostliny jsou v období vegetačního klidu.

Co budete k roubování potřebovat?
Samozřejmě jak už jsem zmínila výše zdravou a silnou podnož, kvalitní a vyzrálý roub (nelze roubovat zelené řízky, roub musí být dřevnatý), nůžky, nůž, případně roubovací kleště, roubovací pásku (já používám Parafilm, lze koupit na ebay), gumičky a štěpařský vosk pro zavoskování odstřižených bočních větví z podnože (např. Arbosan), cedulku pro jméno kultivaru a datum roubování.